Friday, August 21, 2015

Apa Itu Kolagen

Kolagen adalah protein yang terdiri daripada asid-amino, yang seterusnya dibina daripada karbon, oksigen dan hidrogen. Kolagen mengandungi asid amino tertentu - Glycine, PROLINE, hydroxyproline dan Arginine. Imej atom-kuasa-mikroskop gentian halus kolagen dalam serat kolagen.

Kredit imej: UChicago Argonne LLC 


Kolagen membentuk kira-kira 30% daripada protein dalam badan. Ini adalah struktur yang sukar dan kuat yang terdapat di seluruh badan: tulang, tendon dan ligamen. Secara fitrahnya, kita semua telah mempunyai kolagen Semulajadi yang dicipta Allah SWT dalam tubuh kita sejak dari baby.
Secara semula jadi, kolagen didapati secara eksklusif dalam haiwan, terutamanya dalam daging dan penghubung tisu mamalia. Kolagen adalah sebahagian daripada tisu perantara yang pada kulit membantu dalam ketegasan, kelembutan dan pembaharuan berterusan sel-sel kulit. Kolagen adalah penting untuk keanjalan kulit.

Ligamen adalah satu lagi jenis tisu perantara yang diikat dua tulang dan seterusnya memegang sendi bersama-sama. Tendon adalah jenis yang sama tetapi berbeza tisu yang diikat otot kepada tulang. Semua ini tisu, tulang, ligamen, tendon dan otot rangka sendiri, terdiri daripada protein. Salah satu protein yang paling utama dipanggil koagen. Kolagen adalah komponen utama tisu penghubung, dan merupakan protein yang paling banyak terdapat dalam mamalia, iaitu kira-kira 25% kepada 35% daripada keseluruhan badan-kandungan protein.

Terdapat  29 jenis kolagen namun 90% adalah dari jenis kolagen I, II, III dan 1V.

Kolagen I: terdapat pada kulit, tendon, pembuluh darah, ligatur, organ, tulang (komponen utama tulang) dan gigi

Kolagen II: tulang rawan (komponen utama tulang rawan) ,mata

Kolagen III: reticulate (komponen utama retikuler serat). Rangkaian ini bertindak sebagai penyokong dalam tissue lembut seperti hati,jantung, tulang sumsum,arteri,kulit,usus,rahim

Kolagen IV: membentuk asas kepada sel membran dasar(serat yang melapisi permukaan rongga dan organ seperti buah pinggang ) kanta mata, atau endothelium yang melapisi permukaan interior pembuluh darah.

Kolagen V: permukaan sel, rambut dan uri.

 Dalam tisu otot, kolagen berfungsi sebagai komponen utama endomysium. 1 hingga 2% daripada otot terbentuk daripada kolagen dan kira-kira 6% daripada jumlah berat otot terbentuk daripada kolagen. Gelatin yang digunakan dalam makanan adalah kolagen yang telah dihidrolisiskan tak boleh balik. Oleh itu collagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis(sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit. Mengambil@ mengamalkan collagen BUKANLAH bermaksud kita cuba melanggar fitrah Allah SWT dgn seolah2 cuba berhenti drpd menjadi tua..Malah Berhenti menjadi tua adalah diluar dari kemampuan manusia biasa spt kita.. Maka kita digalakkan mengambil kolagen atau pun supplement yang berasaskan collagen.

Namun demikian, setiap hari kita mengalami fenomena KEHILANGAN kolagen ini dlm tubuh tanpa kita sedari.Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.Kesan pengurangannya mula dirasai lebih kurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan dan struktur sel-sel menjadi semakin lemah. Kulit menjadi lebih nipis dan lebih mudah untuk mengalami kerosakan, rambut menjadi tidak bermaya, kulit kecut dan berkedut, tendon dan ligamen menjadi kurang anjal, sendi menjadi sakit dan lemah.

No comments:

Post a Comment

Nuffnang Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...