Friday, August 21, 2015

Pemakanan Merangsang Pengeluaran Kolagen Badan Secara Semulajadi ?

Badan itu sendiri terdiri daripada protein yang membentuk setiap struktur di dalam badan. Kolagen merupakan protein utama yang mencipta tisu penghubung, tulang dan rawan. Kolagen membantu untuk menyembuhkan luka dengan mewujudkan tisu penghubung. Apabila umur meningkat, anda secara semulajadi kehilangan kolagen, menyebabkan kulit berkedut. Pendedahan berlebihan kepada matahari juga boleh menyebabkan kehilangan kolagen.

Lisin/ Lysine

Menurut University of Maryland Medical Center, lisin membantu tubuh menyerap kalsium dan juga membantu untuk membentuk kolagen. Makanan yang kaya dengan protein mengandungi paling lisin. Contoh protein haiwan dan tumbuhan yang mengandungi lisin ialah sardin, daging merah, kacang, telur, kacang soya dan biji halba.

Vitamin C dan Collagen

Vitamin C, juga dikenali sebagai asid askorbik, penyokong sistem imun, dan ia juga menyokong dinding saluran darah dan menghasilkan neurotransmitter dan kolagen. Elaun yang disyorkan diet vitamin C 90 mg vitamin C setiap hari untuk lelaki dan 75 mg bagi wanita. Jika anda adalah seorang perokok, Harvard Kesihatan Penerbitan menyatakan bahawa anda perlu meningkatkan pengambilan vitamin C sebanyak 35 mg.

Sumber Makanan Vitamin C

Makanan yang mengandungi vitamin C dan membantu untuk mewujudkan kolagen adalah buah-buahan dan jus buah-buahan, kentang, paprika, brokoli dan tauge. Jika anda tidak mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran yang mencukupi, anda mungkin perlu mengambil vitamin tambahan C. Beberapa tambahan vitamin C mengandungi lebih daripada elaun harian yang disyorkan, tetapi mereka tidak akan mengandungi lebih daripada 2,000 mg vitamin C, yang merupakan had atas yang diterima. Melebihi had atas yang diterima boleh menyebabkan ketoksikan vitamin.

Pertimbangan

Tidak ada bukti konklusif menunjukkan bahawa memakan makanan yang kaya dengan kolagen seperti sirip ikan yu akan membantu meningkatkan pengeluaran kolagen dalam badan. Sebaliknya, meningkatkan jumlah antioksidan  yang anda makan dan sebagai sumber makanan lisin dan vitamin C untuk memastikan kesihatan kulit yang baik dan pengeluaran kolagen.

No comments:

Post a Comment

Nuffnang Ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...