Hari ni rain sikit nak masak. Ayam Masak Sambal Hitam. Mudah, ringkas dan cepat. Boleh lah jadi juadah berbuka puasa bulan Ramadhan karang...
Resepinya Camni :
- 1 ekor ayam - kerat 8 atau 12 - cuci bersih berkilat... hahahaha...jangan cuci dgn sabun.
- 1 biji bawang merah besar
- 3-5 biji bawang putih
- 2-4 inci halia - hiris halus
- sedikit minyak untuk menumis
- 1 mangkuk sup cina Kicap pekat ( Nak kurang pun boleh) - aku guna kicap Jalen.
- 4-5 sudu Cili Giling ( mengikut tahap tahan pedas korang)
Camna Nak Masak...?
- Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
- Masukkan ayam - gaul-gaul hingga seperuh masak.
- Masukkan cili giling dan kodek-kodek lagi.
- Masukkan kicap pekat. kodek hingga masak.
- Durasi masa masak : 30 minit je.
- Taraaaaa..... siap.... tak perlu garam dan gula mahupun pak ajinomoto. Aku memang tak makan pak ajinomoto.....
No comments:
Post a Comment