Bahan-bahannya:
- 1-2 kilo Ayam - Aku guna bahagian tulang-tulang sahaja.
- 3 Biji Tomato - kerat empat bahagian
- 1 Ulas Bawang Merah - Besar
- 5-6 Ulas Bawang Putih
- 3-4 Inci Halia Muda
- 3-4 Inci Akar Lada Hitam Sarawak
- 3 Inci Kulit Kayu Manis
- 5-6 Biji Buah Pelaga
- 5-6 Biji Bunga Cengkih
- 2-3 Biji Bunga Lawang
- 7-8 Biji Cili Padi - Masukkan tanpa di hiris.
- Brocoli Secukupnya - Aku guna sebesar dua penumbuk aku je...
- Lada Hitam sesudu teh - ketuk jangan sampai hancur.
- Air Secukupnya.
- Garam dan Gula secukupnya.
- Daun sup secukupnya.
- Sedikit Serbuk Oregano - untuk memberikan bau wangi dan kelainan rasa sup sedikit.
Camna Nak buat...??
- Gunakan api yang paling kecil sebab aku suka renih lama-lama sup ayam ni.
- Masukkan semua bahan kecuali brocoli dan tomato ke dalam periuk dan renihkan sampai mendidih. Selalunya dalam 35-40 minit baru mendidih.
- Bila dah mendidih, masukkan brocoli dan tomato.
- Taburkan sedikit serbuk oregano dan masukkan garam dan gula sebagai perisa tambahan.
- Tutup api dan taburkan daun sup.
Ni lah rupa Akar Lada Hitam yang aku beli semasa berjimba-jimba di Kuching Sarawak bulan March tahun ni.
Serbuk Oregano yang aku gunakan.
No comments:
Post a Comment